Flyktningstrømmen fra Syria fortsetter

Over 44.000 syrere er i Tyrkia, og hundrevis nye venter ved grensen.

Over 44.000 syrere er i Tyrkia, og hundrevis nye venter ved grensen.

SE VIDEO: NRK har vært på den syriske siden av grensen til Tyrkia og møtt mennesker som har flyktet fra krigshandlingene.

Sidsel Wold og Mohammed Alayoubi i Syria

Krigshandlingene i Syria kostet minst 78 mennesker livet torsdag.

Det pågår et blodbad i flere storbyer i Syria, og de voldsomme kampene i det borgerkrigsherjede landet jager stadig flere på flukt.

Flyktningstrømmen fortsetter i takt med regimets bombing. Mer enn 44.000 syriske flyktninger har søkt tilflukt i Tyrkia, og hundrevis nye venter ved grensen til Tyrkia.

Bombet lagrene med matvarer

En av disse flyktningene som venter ved Tilal Al Sham, er Abu Nasser fra Tel Refat. Han forteller at de ble bombet av Assads styrker og at de flyktet med bilen nå nettopp.

– Vi gjemte oss på et åpent jorde, men de angrep oss med maskingevær fra fly. En bil ble truffet, men heldigvis var ingen i bilen, forteller Nasser til NRK.

Abu Mohammed sier at det syriske regimet har bombet lagrene med matvarer med fly.

– Strømmen kuttes i lange perioder, og folk må bruke pappkartonger, dyrerester og søppel som brensel til matlaging, sier han.

Må kanskje dra tilbake til bombingen

I 35 graders varme strømmet redde syrere hit til grensen i hele dag. Her venter flyktningene på at Tyrkia viser nåde og slipper dem inn til trygghet.

Men ventingen har vært lang og innebærer en stor risiko. Abu Omar forteller at folk har vært her i to dager og at ingenting har skjedd.

– Vi kan ikke være her. Men alternativet er å dra tilbake til bombingen, eller å bo her, som du ser, på dette jordet, sier Omar.

Tyrkiske medier meldte forrige uke at det syriske regimet har plasset mange skarpskyttere i grenseområdene, for å hindre at opprørere skal ta seg over grensa og søke ly i Tyrkia.

JORDAN-SYRIA-CRISIS

En gutt kikker ut gjennom gjerdet i den syriske flyktningleiren al-Zaatri i Jordan. Tallet på internt fordrevne i Syria er imidlertid høyere enn tallet på flyktninger som har forlatt landet.

Foto: Ali Jarekji / Reuters/NTB Scanpix

– Tar lang tid å frakte syrere til Tyrkia

Samtidig fortsetter bussene å komme. Det har kommet busser hit i ett sett i dag.

– Dette skjer på grunn av forræderen Bashar, sier Abu Sofian.

Han er bussjåfør og medlem av opprørshæren Den frie syriske hæren (FSA). Sofian har anvaret for den midlertidige flyktningsstasjonen.

– Det er ingen klager, men det tar lang tid å frakte syrere fra Syria til Tyrkia . Men dette kan tyrkerne komme til å løse snart, sier Sofian til NRK.

Det fortvilede er at ingen vet hvor mange måneder eller år krigen vil vare.

FN: Menneskerettsbrudd skaper flyktningkrise i Syria

Brudd på internasjonal rett er med på å skape en intern flyktningkrise i Syria, mener FN.

FNs høykommissær for flyktninger ber i en uttalelse alle parter i konflikten i Syria om å respektere menneskerettigheter og humanitære lover for å hindre at flere blir flyktninger i eget land.

– Stadig flere blir daglig tvunget til å flykte fra hjemmene sine på grunn av den økende volden. De søker tilflukt hos slektninger, på skoler og provisoriske leirer, sier Chaloka Beyani, FNs spesialrapportør for menneskerettigheter og internt fordrevne.

Ifølge FN er det 1,5 millioner internt fordrevne i Syria. Mer enn 200.000 har flyktet fra den nordlige byen Aleppo siden kampene brøt ut der 20. juli.

TURKEY-SYRIA

TYRKIA: Denne flyktningleiren i distriktet Reyhanli i grensebyen Hatay har blitt mange syriske flyktningers nye hjem.

Foto: Murad Sezer / Reuters/NTb Scanpix