Sjefredaktør og adm. dir. i iTromsø, Jørn-Christian Skoglund - Sjefsredaktør Jørn-Christian Skoglund. - Foto: Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø /

Sjefsredaktør Jørn-Christian Skoglund.

Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

– De følte en sterk aggresjon mot vårt valg å ha en samisk forside. Det var grunnen til at de valte å si opp, forklarer redaktør Jørn-Christian Skoglund i avisa iTromsø.

I dag valgte avisa å ha en samisk og en norsk forside, for å markere samisk nasjonaldag.

Bakgrunnen for valget avisa tok, var den til dels betente debatten i Tromsø i fjor, rundt spørsmålet om Tromsø skal bli en del av samisk språkområde.

Ville sende et signal

– Vi ville sende et signal til både det offentlige og privatpersoner om at tiden for krangel og skitkasting er over. Dialogen har startet, men så langt går det sakte og det er lite konkret, sier redaktøren da han ble intervjuet i Norgesglasset.

Skoglund mener debatten i fjor har skadet dialogen mellom det samiske miljøet og det offentlige Tromsø.

Delte reaksjoner

Den samiske forsiden fikk en blandet mottagelse også på iTromsøs morgenmøte i dag, men Skoglund forteller om overstrømmende positive reaksjoner både fra samer i Tromsø og representanter for det offentlige i byen.

– At det ville komme både de som elsket og hater det vi gjør er greit. Men at noen sier opp avisa på grunnlag av en forside, overrasket meg. Dette er ikke et steg mot å gjøre avisa samisk, men en anmerkning om hvilken retning vi syns samfunnet skal bevege seg i, sier Skoglund.

Han forteller at avisa fikk språklig bistand utenfra avisa for å sørge for at forsida ble riktig.

– Jeg kan ikke love at dette blir noen tradisjon, men reaksjonene vi har fått forteller at det var riktig av oss å gjøre det, sier Skoglund.