- Nå står vi ved branntomten ved kirkegården. Folk gråter rundt meg. Vi synes dette er noe så uendelig trist at vi ikke kan finne ord for beskrive den sorgen vi føler over tapet, forteller tidligere sogneprest Per Tore Meberg i Hønefoss menighet til NTB på telefon tirsdag kveld.

Les: Hønefoss kirke har brent ned

Da hadde han og kollegene akkurat sett spiret falle sammen i flammehavet der den snart 150 år gamle trekirken sto.

- Det eneste vi kan gjøre nå er å stå sammen så godt vi kan, sier Meberg.

Ukjent årsak

Hønefoss kirke - Hønefoss kirke i full fyr. - Foto: Hanne Jacobsen /

Hønefoss kirke i full fyr.

Foto: Hanne Jacobsen

Han vet ingenting om årsaken til brannen.

- Jeg håper selvsagt at brannen ikke var påsatt. Jeg tror i grunnen ikke det, men man kan jo aldri vite, sier den tidligere sognepresten.

Hønefoss kirke ble innviet 10. desember 1862. Til våren skulle forberedelsene til kirkens 150-årsjubileum i 2012 starte.

- Vi har strevd med å få til finansieringen av restaureringen, men vi var nesten i mål. Til våren skulle kirken stenges for oppussing, forteller Meberg.

Et ankerfeste er borte

Prost Jan Otto Myrset er også nærmest lamslått i kveld.

- Dette er et sørgelig syn. Man har et inntrykk av at hele byen er her, og står rundt kirka i sjokk og vantro, sier Myrset til NRK.

Han understreker at dette er en stor tragedie for kommunen.

- Folk blir helt sjokkerte. Med en kirke forsvinner et ankerfeste og en minnebok for både gledelige og sørgelige opplevelser gjennom hele livet, sier prosten.

Ingen egen kirke

Kirkegjengere i Hønefoss trenger ikke dra langt til nærmeste kirke. Norderhov kirke og Ullerål kirke ligger henholdsvis 3 og 5 kilometer unna den nedbrente kirken i Hønefoss.

- Men vi har ikke lenger vår egen kirke, og det er forferdelig trist, avslutter den pensjonerte sognepresten.